Kalorie, a właściwie ich nadmiar, kojarzą nam się zwykle z dodatkowymi kilogramami. Tymczasem istnieją warzywa i owoce, które mają „kalorie ujemne”. Co to oznacza? A to, że do procesu ich strawienia i pozbycia się z organizmu potrzebujemy więcej kalorii niż posiadają. Często więc są składnikami diet odchudzających.
Nie ma chyba kuchni, w której nie jada się warzyw i owoców. Czasami nie wiemy, że wiele z tych produktów ma ujemne kalorie. Tymczasem ich spożywanie to prosty, bo domowy sposób na zrzucenie kilku kilogramów. Główną zaletą warzyw i owoców z „ujemnymi kaloriami” jest to, że organizm ich nie magazynuje. Przykładowo zjadając średniej wielkości ogórka (ok. 180 g) – organizm przyjmuje ok. 23 kcal, natomiast, by go strawić i wydalić potrzebuje dwa razy więcej energii. Pojawia się wówczas deficyt, który należy uzupełnić. Co więc robi nasze ciało? Spala tkankę tłuszczową. Zupełnie inaczej ten proces wygląda, gdy zjemy ciastko. Do jego tego strawienia potrzebujemy dużo mniej kalorii niż znajduje się w tym produkcie. Natomiast niezużyta energia ląduje, nie gdzie indziej, tylko w naszych fałdkach.
Jednak sama sałata i brokuł nie zastąpią zbilansowanej diety, która da organizmowi odpowiednią energię do funkcjonowania. Ta bowiem musi składać się z węglowodanów, białek, tłuszczu oraz minerałów i witamin. Nie łudźmy się też, że odchudzające warzywa oraz owoce zastąpią ruch i wyrzeźbią sylwetkę. Produkty z ujemnymi kaloriami przede wszystkim podkręcą nasz metabolizm i wspomogą nas w trakcie diety odchudzającej. Zamiast sięgać po orzeszki czy chipsy między posiłkami warto zjeść ogórka czy arbuza. Po pierwsze kalorii nam nie przybędzie, po drugie – nie będziemy mieć wyrzutów sumienia.
Co więc jeść, by nie tyć?
Najbardziej popularnym owocem jest arbuz. Ma 36 kalorii w 100 gramach i aż w 92 procentach składa się z wody. Na dodatek ma właściwości moczopędne, więc szybko oczyszcza organizm z toksyn i poprawia przemianę materii. Do tego jest letnią bombą witaminową, a tego nigdy za mało. Spośród odchudzających warzyw najbardziej niezwykłym warzywem z ujemnymi kaloriami jest seler. W 100 gramach ma ok. 16 kcal, zaś jego strawienie to proces, na który organizm potrzebuje aż 93 kcal.
Warto więc łagodniejszym wzrokiem od czasu do czasu spojrzeć na ogórka, brokuł, sałatę, seler naciowy, szaragi, jarmuż, szpinak, fasolkę czy cukinię. A spośród owoców na naszym stole powinny królować – melon, grejpfrut, kiwi, pomarańcza, borówki, mango, ananas oraz truskawki.
Poniżej zamieszczamy listę odpowiednich warzyw i owoców, które warto spożywać:
Owoc/warzywo | Kalorie* |
---|---|
Ogórek | 14 |
Sałata | 21 |
Seler naciowy | 16 |
Szparagi | 25 |
Jarmuż | 30 |
Szpinak | 27 |
Fasolka szparagowa | 32 |
Cukinia | 16 |
Kapusta biała | 30 |
Marchew | 28 |
Rzodkiewka | 15 |
Papryka czerwona | 29 |
Rzepa | 27 |
Brokuł | 28 |
Arbuz | 37 |
Melon | 17 |
Grejpfrut | 37 |
Kiwi | 57 |
Pomarańcza | 45 |
Borówki | 49 |
Mango | 75 |
Ananas | 56 |
Maliny | 30 |
Jabłko | 59 |
Brzoskwinia | 61 |
Truskawki | 29 |
* zawartość w 100 gramach produktu