Niektórzy do walki z mszycami używają tylko i wyłącznie chemicznych środków. Nie każdy jednak wie, że odpowiedni dobór sadzonek lub kilka prostych domowych sposobów może skutecznie usunąć mszyce z naszego ogródka.
Jak rozpoznać mszyce? Przede wszystkim warto uważnie spojrzeć na liście naszych roślin, jeżeli roślina jest zaatakowana przez mszyce, na pewno to zauważymy. Z reguły również mszyce gromadzą się od wewnętrznej strony liści, a jednym z objawów widocznych gołym okiem jest to, że liście naszych roślin są delikatnie suche i przykurczone.
Warto, zatem przyjrzeć się kilku domowym sposobom w walce z mszycami:
Czosnek
Niezastąpiony w wielu przypadkach czosnek, doskonale sprawdzi się w walce z mszycami. Istnieje wiele metod użycia czosnku. Niektórzy sadzą czosnek pomiędzy innymi roślinami, inni z kolei utykają ząbki czosnku przy roślinach.
Bardzo popularny jest również wywar z czosnku, którym później pryskamy rośliny. W związku z tym, iż czosnek posiada właściwości grzybobójcze może on pomóc zlikwidować inne czynniki niszczące nasze rośliny. W tym celu obfitą ilość ząbków czosnku rozgniatamy i umieszczamy w wodzie na minimum 24 godziny. Po tym czasie spryskujemy rośliny.
Odpowiednie sadzenie innych roślin
Jeżeli to możliwe warto pomiędzy roślinami, które chętnie atakują mszyce posadzić inne rośliny, które z kolei mszyce będą odstraszać. Należą do nich między innymi: czosnek, cebula, mięta, lawenda, bazylia, szałwia, koper, tymianek, nasturcja, cząber ogrodowy czy też pokrzywa.
Cebula
Wywar z cebuli przygotowujemy w taki sam sposób jak wywar z czosnku, po czym spryskujemy rośliny w miejscu występowania mszyc.
Biedronki
Jednym z przysmaków biedronek są właśnie mszyce. Warto w tym celu sprawić, aby w naszym ogrodzie poza mszycami zagościły też biedronki, które uporają się z mszycami. W tym celu przygotowujemy roztwór wody z cukrem i pryskamy nim nasz ogródek. Ma to za zadanie zwabić biedronki, które następnie zlikwidują mszyce.
Mielona gorczyca
Ciekawy i dobry sposób to posypanie roślin zaatakowanych mszycami zmieloną gorczycą.