Mycie naczyń w czasach, gdy królową kuchni jest zmywarka wydaje się być przestarzałą metodą. Czasami jednak podczas mycia garnków i patelni, nie wystarczy zakup tabletek. Niektóre przypalenia mogą być bardzo uciążliwe w czyszczeniu i trzeba zastosować inne domowe metody. Należy mieć również na uwadze, że nie wszystkie powierzchnie naszych kuchennych akcesoriów nadają się do mycia w zmywarce.
Na pewno przed włożeniem naczynia do zmywarki warto sprawdzić jego oznaczenia, czy rzeczywiście nadaje się do czyszczenia w tej sposób. Warto szczególnie przyjrzeć się tym akcesoriom, które posiadają drewniane rączki lub aluminiowe elementy. Aluminium może bowiem zmienić kolor, przez co naczynie będzie wyglądało nieestetycznie. Podobną zasadę stosujemy w przypadku garnków i patelni posiadających specjalne (głównie nieprzywierające) powłoki.
W przypadkach, w których nie możemy skorzystać ze zmywarki, warto w zależności od materiału zastosować kilka bardzo ważnych zasad i domowych sposobów, aby wydłużyć żywotność naszego kuchennego sprzętu.
Akcesoria
Aby patelnie i garnki zachowały swoje właściwości, podczas smażenia używajmy tylko łopatek wykonanych z delikatnych materiałów, drewna lub specjalnego silikonu (przypominającego gumę). W ten sposób unikniemy zarysowań i zniszczenia warstw. To samo tyczy się garnków – do nalewania zupy możemy używać akcesoriów z tworzywa podobnego do plastiku, a nie tych – wykonanych z metalu, które w łatwy sposób zarysują powłokę.
Naczynia z powłoką teflonową
Teflon jest jednym z najpopularniejszych materiałów stosowanych w patelniach z powłoką nieprzywierającą. Podczas używania patelni teflonowych warto zadbać o kilka szczegółów, dzięki temu patelnia posłuży nam bardzo długo. Warto mieć też na uwadze to, że istnieje wiele informacji, z których wynika, że uszkodzony teflon może być szkodliwy dla zdrowia.
Przede wszystkim:
- stosujmy jak najmniejszą ilość środków chemicznych, a do mycia używajmy maksymalnie delikatnych i naturalnych środków czystości,
- unikajmy jakiegokolwiek szorowania przypalonych lub zaschniętych resztek pokarmu. Teflonowa patelnia po namoczeniu i odstawieniu na kilka godzin, czyści się wyśmienicie – wystarczy przetrzeć teflon gąbką (nawet bez użycia szorstkiej warstwy),
- pamiętajmy, aby czyścić tylko zimną patelnię. Zalanie gorącej patelni zimną wodą może spowodować odkształcenia na warstwie teflonu i uszkodzenie powierzchni.
Naczynia z powłoką ceramiczną
Naczynia z powłoką ceramiczną, swoją popularnością dorównują patelniom teflonowym. Na pewno zaletą patelni ceramicznej jest to, że powłoka jest bardziej trwała, niż w przypadku teflonu. Mimo wszystko, tutaj też zachęcamy do używania specjalnych łopatek, aby nie zniszczyć jej powłoki, nawet jeżeli producent zapewnia, że warstwa jest odporna na zarysowania.
W przypadku patelni ceramicznej, dodajmy też odrobinę tłuszczu, aby nie doszło do przegrzania patelni i popsucia warstw. Bardzo często unikamy dodawania tłuszczu, gdyż modne stało się powiedzenie – „smażenie bez tłuszczu”, ale tym samym zmniejszamy żywotność naszych patelni.
W przypadku czyszczenia patelni ceramicznej, podobnie jak w warstwie teflonowej, zwykłe zalanie wodą i odstawienie patelni na kilka godzin powinno rozwiązać problem.
Jeżeli jednak mamy na tyle silne zabrudzenia, możemy do wody dodać 2-3 łyżki sody oczyszczonej, a następnie zagotować zawartość. Pamiętajmy, aby ilość wody przykrywała nasze zabrudzenia.
Na pewno w przypadku patelni ceramicznej unikajmy czyszczenia jej za pomocą soli kuchennej, gdyż tym samym niszczymy powłokę. Warto też po wymyciu patelni, wycierać ją do sucha. Związane jest to z odkładaniem się kamienia, a co za tym idzie ze zmniejszeniem właściwości powłoki naszej patelni.
Naczynia z powłoką żeliwną
Żeliwne patelnie i garnki były popularne dawno temu, kiedy na rynku nie były dostępne akcesoria z różnymi powłokami, mającymi za zadanie umilić nasz pobyt w kuchni. Niektórzy nawet wyrzucali stare patelnie, z powodu niepraktyczności oraz bardzo dużej wagi. Do tego dochodzi specyficzny sposób dbania o czystość takich naczyń. Mimo wszystko, żeliwne naczynia mają swoją duszę i obecnie można spotkać sporą grupę zwolenników takiego kuchennego sprzętu. Inny argument, za żeliwnymi naczyniami jest taki, że jest to jeden z najbardziej naturalnych materiałów do produkcji garnków lub patelni.
Wracając do tematu czystości – dbając w odpowiedni sposób o te naczynia, mogą służyć one latami, a nawet następnym pokoleniom. Niemniej jednak należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
- naczyń żeliwnych nie namaczamy, to znaczy, że nie nalewamy do nich wody i nie zostawiamy na kilka godzin, albo na całą noc – w naczyniach tych może pojawić się rdza, którą później będziemy musieli usunąć,
- podobnie jak w przypadku teflonu, gorącego naczynia żeliwnego nie zalewamy zimną wodą, gdyż może dojść do uszkodzenia,
- unikajmy detergentów. Do czyszczenia wystarczy gąbka oraz woda. Tutaj z powodzeniem możemy użyć warstwy z szorstką stroną lub nawet przygotować skrobak w domowy sposób – pisaliśmy o tym w artykule o zastosowaniu folii aluminiowej,
- w przypadku bardzo uciążliwych zabrudzeń, na gąbkę możemy nałożyć odrobinę sody oczyszczonej, która pomoże usunąć zaschnięcia,
- inny sposób to nalanie wody i gotowanie jej przez kilka minut. Zaschnięte resztki powinny same oddzielić się od warstwy naczynia,
- warto zadbać o konserwację naczynia – po każdym myciu dokładnie osuszamy naczynie ręcznikiem kuchennym, a następnie lekko naoliwiamy naczynie, rozprowadzając olej spożywczy kuchennym ręcznikiem. Możemy też przygotować oliwę w sprayu używając dyfuzora.
- w przypadku, gdy w naczyniu pojawi się rdza, szorujemy naczynie druciakiem do momentu całkowitego pozbycia się rdzy. Następnie dokładnie myjemy naczynie i naoliwiamy.
Na koniec pamiętajmy!
Szorujmy nasze patelnie i garnki tylko i wyłącznie, kiedy inne metody czyszczenia (namoczenie, gotowanie itd.) nie zadziałały. Nasze patelnie odwdzięczą się nam dłuższą żywotnością, brakiem przypaleń i smacznym posiłkiem!