Właściwości zdrowotne selera:
- poprawia trawienie oraz łaknienie (możliwe działanie wiatropędne)
- pomocniczo w kamicy moczanowej oraz chorobach pęcherza, jak również przy niewydolnościach nerek (można pić sok z selera lub wywar z selera)
- działanie moczopędne
- liście selera mogą być stosowane zewnętrznie do przemywania ran oraz zmian skórnych (nawet podczas owrzodzeń)
- wywar z selera stosowany zewnętrznie pomaga przy odmrożeniach (bulwę gotujemy przez około 30 minut)
- napar z nasion selera pomocny jest podczas bolesnych miesiączek
- ze względu na niską kaloryczność stosowany jest podczas diety odchudzającej
- sok z selera polecany jest przy występujących zaparciach
- sok z selera pomaga obniżyć ciśnienie, jak również działa uspokajająco
- nasiona selera pomagają w schorzeniach reumatycznych
- polecany w diecie osób chorych na cukrzycę (około 1,5 g cukru na 100 gram warzywa)
Najważniejsze wartości odżywcze selera:
Nazwa | zawartość |
---|---|
Kalorie | 16 kcal |
Białko | 2.5g |
Tłuszcze | 0.9g |
Węglowodany | 3g |
Potas | 260 mg |
Wapń | 40 mg |
Witamina C | 3,1 mg |
Żelazo | 0.2 mg |
Magnez | 11mg |
Fosfor | 24mg |
Sód | 80mg |