Goździki
Żucie goździków pomoże odkazić jamę ustną i gardło. O właściwościach goździków pisaliśmy między innymi w artykule dotyczącym przygotowania domowego płynu do ust.
Goździki zalewamy ciepłą wodą, do szklanki dodajemy łyżkę miodu. Możemy alternatywnie dodać łyżkę chrzanu. Taką mieszanką płuczemy gardło kilka razy dziennie.
Sok z buraków
Płukanka oparta jest na soku z buraków z dodatkiem odrobiny octu winnego. Jeżeli nie posiadamy octu, możemy przyrządzić płukankę z samego soku. Metoda znana szczególnie wśród osób starszych i stosowana od bardzo dawna.
Czosnek
O cennych właściwościach czosnku pisaliśmy w wielu artykułach. Przez niektórych czosnek nazywany jest „domowym antybiotykiem”. Ząbek czosnku umieszczamy w ustach i trzymamy go przez kilka do kilkunastu minut. Z racji na intensywny zapach czosnku polecamy stosowanie metody wieczorem lub bezpośrednio przed pójściem spać.
Okład z liści kapusty
Jedna z najmniej przyjemnych metod, jednak równie pomocna w walce z bólem gardła. Liście kapusty trzymamy przez około 2 do 3 minut w gorącej wodzie, po czym kroimy na bardzo drobne kawałki lub ubijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie przykładamy w okolice szyi, możemy dodatkowo owinąć szyję szalikiem. Metodę stosujemy przez około 20 do 30 minut.
Nawilżenie gardła
Po zastosowaniu powyższych metod warto zadbać o odpowiednie nawilżenie gardła. W tym celu możemy skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu. 3 łyżeczki miodu rozpuszczamy w szklance ciepłej (jednak nie wrzącej wody). Po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu miodu płuczemy gardło roztworem kilka razy dziennie.