Nie każdy ból gardła musi od razu oznaczać wizyty u lekarza. Jeżeli ból gardła nie jest powiązany z ostrą chorobą, wysoką temperaturą i bardzo mocnym osłabieniem organizmu możemy zastosować domowe sposoby, które również będą skuteczne i pozwolą zwalczyć ból gardła.
Profilaktyka
Jeżeli cierpisz na ból gardła, który pojawia się dosyć często zastanów się nad przyczyną problemu. Niektórzy z nas nie mogą spożywać lodów w chłodniejsze dni, inni – pić gazowanych napojów, zaś innym przeszkadza klimatyzacja. Jeżeli zauważysz, że któryś czynnik wywołuje ból gardła ograniczaj go do minimum.
Warto też zadbać o odpowiednie nawilżenie powietrza. Jeżeli czujemy, że jest ono zbyt suche możemy użyć nawilżacza powietrza lub w przypadku jego braku, możemy zwilżyć ręcznik i powiesić go w pokoju, aby powoli oddawał wilgoć.
W sytuacji, kiedy już ból gardła pojawi się, wykorzystajmy naturalne i domowe i sposoby. Przedstawione tutaj sposoby to głównie płukanki gardła, które można przyrządzić bardzo szybko w domowym zaciszu. Pozwolą one szybciej pokonać infekcję.
Woda z solą
Najprostsza metoda, którą możemy zastosować, nawet wtedy, gdy nie mamy w domu składników, których nie używamy, na co dzień. Do wykonania jej wystarczy woda i sól. Kilka łyżek soli mieszamy z wodą i dokładnie mieszamy. Takim roztworem płuczemy gardło kilka razy dziennie.
Woda z cytryną
Cytryna posiada bardzo wiele cennych właściwości i również w przypadku bólu gardła przyjdzie nam z pomocą. Sok z jednej średniej wielkości cytryny mieszamy z ciepłą wodą. Po delikatnym ostudzeniu płuczemy gardło co kilka godzin.
Szałwia
Bardzo dobrze w walce z bólem gardła sprawdzają się suszone liście szałwii, które parzymy w gorącej wodzie. Na szklankę naparu wystarczą 2 łyżeczki suszu. Po ostudzeniu płuczemy gardło co kilka godzin. Pozytywne właściwości łagodzące ból gardła i zwiększające higienę jamy ustnej szałwia zawdzięcza taninie – bakteriobójczemu i ściągającemu olejkowi.
Możemy również przygotować nalewkę z szałwii. W tym celu około 30 g liści szałwii zalewamy 70 ml spirytusu i dodajemy odrobinę wody. Tak przygotowany roztwór przechowujemy przez około 2 tygodnie. Po tym okresie możemy użyć nalewki z szałwii do płukania jamy ustnej i gardła. 1 łyżkę stołową nalewki rozpuszczamy w szklance wody i płuczemy nią gardło.
Ocet jabłkowy
Kilka łyżeczek octu jabłkowego rozpuszczamy w szklance wody, a następnie płuczemy gardło roztworem.