Aloes

AloesAloes to wiecznie zielona roślina wieloletnia, która liczy sobie kilkaset gatunków. Aloes pochodzi z Madagaskaru i Afryki Południowej, zaś w Polsce może być hodowany jako roślina doniczkowa.

 

Aloes był znane już kilka tysięcy lat przed naszą erą – doceniono go przede wszystkim za właściwości ściągające, hamujące krwawienie, a także jako środek rozwalniający. Jako ciekawostkę można podać, iż aloes był również używany podczas balsamowania ciał, a w czasach starożytnych używano go również do przygotowania substancji zapachowych.

Obecnie aloes znajduje zastosowanie głównie w medycynie i kosmetyce. Może być używany zewnętrznie, jak również wewnętrznie – między innymi w postaci soku z aloesu.

 

Aloes możemy uprawiać w domu, jednak pamiętajmy aby przed wykorzystaniem aloesu w celach leczniczych nie podlewać go:

  • w okresie letnim przez około 2 tygodnie,
  • w zimę przez okres około 1 miesiąca.

Pamiętajmy też, że hodując aloes w warunkach domowych musimy zapewnić mu dużo miejsca oraz jak największe nasłonecznienie.

 

Główne właściwości aloesu oraz zastosowanie:

  • na wszelkiego rodzaju uszkodzenia naskórka (pęknięcia, blizny, odmrożenia i oparzenia, a nawet owrzodzenia),
  • może być stosowany również w przypadku alergii,
  • w przypadku zapalenia zatok można wkraplać sok z aloesu,
  • łagodząco po ukąszeniach owadów,
  • problemy ze śluzówką jamy ustnej – afty lub innego rodzaju zapalenia,
  • skraca okres krwawienia w przypadku ran lub głębszych zadrapań,
  • nawilża skórę,
  • może być także stosowany w przypadku problemów występujących w miejscach intymnych, w tym celu stosujemy okłady z miąższu,
  • preparaty aloesowe mają działanie i właściwości stymulujące układ odpornościowy przez co doskonale sprawdzą się jako element wzmacniający, np. po chorobach, operacjach lub długim wyczerpaniu organizmu,
  • stosowany wewnętrznie poprawia apetyt, zwiększa wydzielanie żółci, dzięki temu poprawia też trawienie,
  • dzięki działaniu bakteriobójczemu zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej,
  • aloes posiada również łagodne działanie przeczyszczające.

 

Przedstawiamy kilka przepisów z wykorzystaniem aloesu:

Miód z aloesem

Przygotowanie miodu, którego zadaniem będzie wzmocnienie naszej odporności jest bardzo proste. W tym celu wystarczy wymieszać sok z aloesu z miodem w stosunku: 1 łyżka aloesu do 2 łyżek miodu. Mieszanka taka nie tylko poprawi odporność ale również doda energii. Miód powiada bowiem dużą ilość cukrów prostych, przez co będzie dobrym zastrzykiem energii dla osób zmęczonych, a opisany w niniejszym artykule aloes wzmocni odporność.

 

Tonik do twarzy z aloesem

Przygotowanie toniku jest bardzo proste i szybkie, a tonik taki działa dobrze na skórę, również tą wrażliwą. W celu przygotowania toniku umieszczamy kilka liści aloesu w garnku i dodajemy do niego wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy woda osiągnie temperaturę bliską 100 stopni. Kiedy tylko woda zacznie delikatnie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Następnie czekamy do wystygnięcia. Na sam koniec przecedzamy roztwór i wlewamy do butelki. Tonik możemy przechowywać w lodówce i stosować go do przemywania twarzy (np. poprzez nasączenie tonikiem płatka kosmetycznego). W przypadku zauważenia podrażnień, które nigdy wcześniej nie występowały proponujemy zrezygnować z wykorzystywania toniku.

 

Maseczka z dodatkiem aloesu

Aloes możemy zastosować również do przygotowania domowej maseczki do twarzy. W tym celu w naczyniu mieszamy odrobinę ulubionego kremu, dodajemy do niego łyżkę soku z aloesu, łyżkę oleju arganowego lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na twarz na około kwadrans. Po tym czasie możemy zebrać nadmiar maseczki płatkiem kosmetycznym nasączonym np. w toniku z przepisu powyżej.

 

Sok z aloesu

Jeżeli posiadamy świeży aloes możemy przygotować go z sokiem z cytrusów. My polecamy sok z cytryny. W celu przygotowania potrzebne są liście aloesu, z których odcinamy część z kolcami, następnie przecinamy liść wzdłuż długości i łyżką zbieramy miąższ. Otrzymany miąższ mieszamy z dużą ilością soku, a następnie blendujemy. Otrzymany roztwór wlewamy do ciemnej butelki lub słoika i szczelnie zamykamy. Roztwór przechowujemy w lodówce – maksymalnie przez okres około jednego tygodnia. Przed spożyciem roztwór rozrabiamy w letniej wodzie (proponujemy 1-2 łyżeczki na szklankę wody).

 

Uwaga!

Preparaty na bazie aloesu nie są wskazane dla osób, które posiadają:

  • różnego rodzaju krwotoki,
  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • żylaki odbytu i owrzodzenia jelita grubego,
  • nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia,
  • problemy z nerkami (zapalenie kłębuszków nerkowych) oraz stan zapalny dróg moczowych, –
  • powiększoną prostatę,
  • problemy z wyrostkiem robaczkowym.

Aloes nie jest również polecany dla kobiet w ciąży. Pamiętajcie, aby w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do przyjmowania aloesu (szczególnie wewnętrznie) skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here