Seler spotykany na polskich stołach pochodzi od selera błotnego, który w obszarach wodnych rośnie dziko na terenie Europy. Sam seler znany był już kilka tysięcy lat temu na terenie Egiptu, a nawet w odległych Chinach.
W Polsce seler kojarzy się głównie z warzywem dodawanym do popularnego rosołu. Nie każdy jednak wie, że to warzywo cechuje zawartość wielu składników odżywczych. Seler bogaty jest między innymi w witaminę C, potas, jak również w błonnik.
Przepis na frytki z selera jest bardzo prosty, zdrowy, a same frytki w tej formie możemy spożywać jako alternatywa dla mniej zdrowych przekąsek. Jako jeden z czynników przemawiających za frytkami z selera jest kaloryczność. Wartość energetyczna selera to około 16 kcal w 100 gramach, zaś kaloryczność ziemniaków to ponad 75 kcal na 100 gram!
Do wykonania frytek z selera potrzebujemy:
– korzeń selera
– odrobina oliwy/oleju
– ulubiona przyprawa
Frytki z selera – przepis:
Korzeń obieramy i myjemy, a następnie kroimy w cienkie słupki. Do miski wlewamy odrobinę oleju lub oliwy i dodajemy ulubioną przyprawę. Na koniec dodajemy pokrojonego uprzednio selera i dokładnie mieszamy, aby przyprawa obtoczyła wszystkie frytki. „Zamarynowane” frytki odstawiamy na 30-60 minut do lodówki. Następnie słupki przekładamy na blachę do pieczenia – polecamy użycie papieru do pieczenia, aby frytki nie przywierały.
Frytki pieczemy przed 25-30 minut w temperaturze około 200 stopni. Jeżeli chcemy, aby nasze frytki były bardziej chrupiące możemy dodać odrobinę większą ilość oliwy, zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 160 stopni i wydłużyć czas pieczenia. Możemy również użyć funkcji termoobiegu, wtedy czas pieczenia należy skrócić. Podczas pierwszego wykonywania frytek z selera proponujemy cykliczne sprawdzanie czy danie jest już gotowe, aby nie doszło do przypalenia frytek.
Przedstawiamy kilka zdjęć z przygotowania frytek z selera oraz frytek z marchwii:
W taki sam sposób możemy wykonać frytki z marchwi. Marchewka jest również alternatywną wersją dla frytek z ziemniaków. Sam proces przygotowania, pieczenia i przyprawiania jest analogiczny jak w przypadku selera.
Na następnej stronie przedstawiamy wartości odżywcze i opisujemy drogocenne właściwości selera.