Pomelo

PomeloPomelo, czyli dzika pomarańcza, owoc tak znaczących rozmiarów, że już jeden obdarzy kilka osób swoimi cennymi składnikami. Z wyglądu przypomina grejpfruta, jednak smak ma nieco inny – jest mniej kwaśny i mniej gorzki. Jego waga wacha się od 60 dkg do nawet 2 kg. Pomelo potrafi posiadać odcień od zielonego, aż do żółtego.

Jak na wszelkie cytrusy przystało, zawiera dużo witaminy C, o wiele więcej niż pomarańcze i cytryny, ok. 70 mg w 100 gramach.

Zbiór cennych leczniczych składników skrywa przed nami pod dość grubą, trudno oddzielającą się skórką. Jest ona też bogata w wiele cennych składników, jednak tak gorzka w smaku, że tylko nieliczni będą w stanie ją spożyć. Warto jednak pomęczyć się, aby wydobyć spod niej wiele cennych witamin i minerałów. W pomelo znajdziemy witaminy z grupy B, bioflawonoidy, wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk.

Ze względu na znaczącą ilość beta karotenu i kwasu foliowego jest polecany kobietom w ciąży. Dobrze wpływa na rozwijający się płód. Potas zaś reguluje ciśnienie krwi – to istotne, gdyż w pierwszym trymestrze zwiększa się ilość krwi i często spada jej ciśnienie. Stąd tak częste omdlenia u przyszłych mam.
Witaminy B, w tym B1 i B2 będą nas wzmacniać, zapobiegać zmęczeniu, osłabieniu. Są niezbędne przy budowaniu naskórka, zwłaszcza przy łuszczycy. Wspomogą także cebulki włosów, tym samym ograniczą wypadanie i przerzedzanie naszej fryzury.
Ta grupa witamin pomoże też uspokoić umysł, bo regeneruje nerwy i wydłuży sen, więc osoby cierpiące na bezsenność też skorzystają z wprowadzenia tego owocu do diety.

Pomelo to też źródło cennego błonnika. Jedzone rano wypełni nas i nie pozwoli na objadanie się. Już kilka kawałków da poczucie sytości i znacząco zmniejszy uczucie głodu. Pomelo wykazuje też działanie pobudzające, dlatego jest to doskonała alternatywa dla porannej kawy i utrzymania zdrowego trybu życia. Bardzo dobre połączenie – uczucie sytości oraz poranne pobudzenie…

Pomelo posiada enzym, który dodatkowo przyspieszy spalanie tkanki tłuszczowej i spowolni wchłanianie węglowodanów. Usprawni usuwanie toksycznych produktów przemiany materii. Dodatkowo, w razie potrzeby szybko upora się z objawami, które mamy po większym spożyciu alkoholu czyli z dokuczliwym kacem. Wystarczy wolno przerzuć kilka kawałków soczystego owocu. Odświeżenie i postawienie na nogi mamy zagwarantowane.

Sok z pomelo ma zasadotwórcze właściwości więc doceni go każdy, kto miewa problemy ze zgagą i refluksem, natychmiastowa naturalna ulga i doskonała alternatywa dla aptecznych medykamentów.

W tej wielkiej „kuli”, odkryjemy również eliksir młodości. Połączenie tak dużej dawki witaminy C z minerałami i przeciwutleniaczami zahamuje procesy starzenia się skóry oraz wzmacnia odporność organizmu. Zwalcza wolne rodniki, tym samym zapobiega wystąpieniu wielu schorzeń, zwłaszcza tych związanych z układem krwionośnym.

Bez większych ograniczeń pomelo mogą jeść cukrzycy, jego indeks glikemiczny jest niski i wynosi około 30. Jest to również owoc małokaloryczny, bowiem w 100 gramach pomelo zawiera około 36 kalorii.

Pomelo możemy spożywać na surowo lub dodawać do różnego rodzaju owocowych sałatek. Owoc ten doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania soku, a nawet dżemów.

Owoc wybieramy w miarę najcięższy z dostępnych, bo taki będzie soczysty i słodki. Smacznego…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here