Ujemne kalorie na talerzu

Ujemne kalorie na talerzuKalorie, a właściwie ich nadmiar, kojarzą nam się zwykle z dodatkowymi kilogramami. Tymczasem istnieją warzywa i owoce, które mają „kalorie ujemne”. Co to oznacza? A to, że do procesu ich strawienia i pozbycia się z organizmu potrzebujemy więcej kalorii niż posiadają. Często więc są składnikami diet odchudzających.

 

Nie ma chyba kuchni, w której nie jada się warzyw i owoców. Czasami nie wiemy, że wiele z tych produktów ma ujemne kalorie. Tymczasem ich spożywanie to prosty, bo domowy sposób na zrzucenie kilku kilogramów. Główną zaletą warzyw i owoców z „ujemnymi kaloriami” jest to, że organizm ich nie magazynuje. Przykładowo zjadając średniej wielkości ogórka (ok. 180 g) – organizm przyjmuje ok. 23 kcal, natomiast, by go strawić i wydalić potrzebuje dwa razy więcej energii. Pojawia się wówczas deficyt, który należy uzupełnić. Co więc robi nasze ciało? Spala tkankę tłuszczową. Zupełnie inaczej ten proces wygląda, gdy zjemy ciastko. Do jego tego strawienia potrzebujemy dużo mniej kalorii niż znajduje się w tym produkcie. Natomiast niezużyta energia ląduje, nie gdzie indziej, tylko w naszych fałdkach.

 

Jednak sama sałata i brokuł nie zastąpią zbilansowanej diety, która da organizmowi odpowiednią energię do funkcjonowania. Ta bowiem musi składać się z węglowodanów, białek, tłuszczu oraz minerałów i witamin. Nie łudźmy się też, że odchudzające warzywa oraz owoce zastąpią ruch i wyrzeźbią sylwetkę. Produkty z ujemnymi kaloriami przede wszystkim podkręcą nasz metabolizm i wspomogą nas w trakcie diety odchudzającej. Zamiast sięgać po orzeszki czy chipsy między posiłkami warto zjeść ogórka czy arbuza. Po pierwsze kalorii nam nie przybędzie, po drugie – nie będziemy mieć wyrzutów sumienia.

 

Co więc jeść, by nie tyć?

Najbardziej popularnym owocem jest arbuz. Ma 36 kalorii w 100 gramach i aż w 92 procentach składa się z wody. Na dodatek ma właściwości moczopędne, więc szybko oczyszcza organizm z toksyn i poprawia przemianę materii. Do tego jest letnią bombą witaminową, a tego nigdy za mało. Spośród odchudzających warzyw najbardziej niezwykłym warzywem z ujemnymi kaloriami jest seler. W 100 gramach ma ok. 16 kcal, zaś jego strawienie to proces, na który organizm potrzebuje aż 93 kcal.
 
Warto więc łagodniejszym wzrokiem od czasu do czasu spojrzeć na ogórka, brokuł, sałatę, seler naciowy, szaragi, jarmuż, szpinak, fasolkę czy cukinię. A spośród owoców na naszym stole powinny królować – melon, grejpfrut, kiwi, pomarańcza, borówki, mango, ananas oraz truskawki.

 

Poniżej zamieszczamy listę odpowiednich warzyw i owoców, które warto spożywać:

Owoc/warzywo Kalorie*
Ogórek  14
Sałata  21
Seler naciowy  16
Szparagi  25
Jarmuż  30
 Szpinak  27
 Fasolka szparagowa  32
 Cukinia  16
 Kapusta biała  30
 Marchew  28
 Rzodkiewka  15
 Papryka czerwona  29
 Rzepa  27
 Brokuł  28
 Arbuz  37
 Melon  17
 Grejpfrut  37
 Kiwi  57
 Pomarańcza  45
 Borówki  49
 Mango  75
 Ananas  56
 Maliny  30
 Jabłko  59
 Brzoskwinia  61
 Truskawki  29

* zawartość w 100 gramach produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here